HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Pátek 29. března 2024
 

REGION ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Historie obce Citice [ Historie (archivní dokument) ]

První historické zmínky z druhé poloviny 14. století (nejstarší 1360 až 1379: Czyticz) a z 15. století vypovídají o tom, že Citice patřili do lenních okruhů vysoké říšské šlechty z Horní Falce lantkrabí z Leuchtenbergu a šlechtického rodu Nothaftů, který se významně podílel na německé kolonizaci zdejšího území.

Loketský urbář z let 1523 až 1525 dokumentuje, že většina citických poddanných se dostala do přímého feudálního vlastnictví mocného a bohatého rodu Šliků.
V rámci družby se jako základní správní jednotka konstituovalo sokolovské panství, jehož částí Citice zůstaly až do jeho zániku ve společenských proměnách revoluce let 1848 a 1849. Až do konce feudálního období byly Citice lokalitou s naprostou převahou zemědělského obyvatelstva.

Průlom do zemědělského charakteru obce způsobilo až využívání zdejších nerostných ložisek. Významný doplněk zemědělské obživy obyvatel zprvu představovala těžba železné rudy, která se zde provozovala po dlouhou dobu, zvláště však v druhé polovině 18. století a první polovině 19. století, kolem Citic se nacházelo zřejmě jedno z nejhodnotnějších ložisek této sice roztroušené, ale hojně se na Sokolovsku vyskytující suroviny. Zaměstnání a výdělek poskytovala citickým obyvatelům pouze její těžba, případně také transport do rotavských a nejdeckých železáren, v nichž byla zpracována.

Zásadní zvrat v dalším vývoji Citic však způsobilo až intenzivní využívání obrovských zásob uhlí. Rozsáhlý výskyt zásadně proměnil celou hospodářskou a sociální skladbu obyvatel a stal se základem jejího prudkého rozvoje. Život obce se od druhé poloviny 19. století silně rozvíjel nejen ekonomicky, ale odpovídajícím způsobem také společensky a kulturně. Byl zde dokonce vystavěn kostel Povýšení sv. Kříže, při němž byla v říjnu 1930 zřízena filiálka sokolovské římskokatolické fary. Do rozvíjejícího se života obce zasáhly těžce obě světové války, které doprovázely zásadní politické změny, hluboce se dotýkající jejich obyvatel. Ukončení druhé světové války roku 1945 a její důsledky změnily zcela i společenský a národnostní obraz Citic.

Poměry velmi výrazně změnila citická stávka začátkem dubna v roce 1894. Přechod na převážně povrchovou těžbu, jež produkovala stále rostoucí množství uhlí zvláště pro silný růst energetické spotřeby způsobil, že z území obce byly postupně ukrajovány části, které se měnily v neutěšenou zdevastovanou krajinu skoro bez života. Ruku v ruce s překotným industriálním rozvojem symbolizovaným v této části sokolovského revíru hnědouhelným zpracovatelským komplexem s elektrárnou v Tisové postupovalo i velké zhoršení životního prostředí.

Revoluční změny, k nímž došlo na konci roku 1989, zahájily nové vývojové období, jehož těžkým úkolem bude náprava neblahého dědictví minulých desetiletí a významný podíl na všestranné obnově společenského života a podoby obce.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 05.10.2004 v 14:26 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR